Auto huurkoop met negatieve BKR-notering

Voor mensen met een negatieve BKR-notering is het vaak erg lastig om een financiering voor een kostbaar, duurzaam goed als een huis of een auto te krijgen. Huurkoop van een auto is echter vaak goed mogelijk met een negatieve BKR, omdat veel autobedrijven hun eigen financieringsconstructies regelen. Zij hoeven zich niet per se te houden aan het BKR-register en kunnen hun eigen afweging maken of zij een huurkoopovereenkomst met iemand aangaan.

Wat doet het BKR en wie staat er in het BKR-register?

Het BKR, oftewel het Bureau Krediet Registratie, registreert alle kredieten die bij hen aangesloten organisatie (deelnemers) hebben afgegeven aan natuurlijke personen (consumenten). In praktijk betekent dit dat 93% van de Nederlandse consumenten bij het BKR in Tiel is geregistreerd. Tot 1 januari 2011 werd zelfs iedereen met een mobiele telefoonabonnement geregistreerd, maar dat is nu niet meer het geval. De bij het BKR aangesloten kredietverleners kunnen uw gegevens opvragen en op basis van deze informatie beslissen welke consument ze wel of niet kredieten verlenen.

Wie heeft een negatieve BKR-notering?

Een negatieve BKR-notering kan allerlei oorzaken hebben. Tot het begin van 2011 betekende zelfs wanneer uw telefoonrekening niet bij u afgeschreven kon worden, u al een negatieve BKR-notering kreeg. Hoewel dat inmiddels niet meer gebeurt, krijgen veel consumenten bepaalde aantekeningen bij het BKR terwijl ze zeer kredietwaardig zijn. In de huidige economische situatie nemen banken zo weinig mogelijk risico en verlenen ze geen riskante kredieten (meer). Veel kredietwaardige consumenten hebben hierdoor moeite om een krediet te krijgen om hun auto te financieren. Niet iedere kredietverlener baseert zijn keuze gelukkig op het BKR-register, en er zijn dan ook genoeg autobedrijven die autohuurkoop financieren. Zie ook onze lijst van aanbieders van auto huurkoop.

Voorwaarden huurkoop auto zonder BKR-toetsing

De meeste autobedrijven die dergelijke huurkoopconstructies aanbieden zonder BKR-toetsing hebben wel een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden staan hieronder voor u op een rijtje.

  • U moet bij het aangaan van de overeenkomst een geldig legitimatiebewijs en rijbewijs kunnen tonen;
  • U dient uw laatste loonopgave (loonstrook) te kunnen overleggen;
  • Het meest recente bankafschrift van u en uw eventuele partner;

Let op: dit zijn veelvoorkomende voorwaarden, maar kunnen natuurlijk per autobedrijf verschillen. In sommige gevallen willen het autobedrijf en de financieringsmaatschappij een aanbetaling, vooral bij duurdere auto’s is dit vaak het geval. Verder bestaan dergelijke autofinancieringen vaak in de vorm van koop op afbetaling, wat veel lijkt op huurkoop maar niet hetzelfde is. Zie ook het artikel over de verschillen tussen huurkoop en koop op afbetaling.